If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
ако ще правиш смяна при отворил термостат, значи антифриза трябва да е поне 85 градуса като и ще е създал леко налягане в системата. който иска и мисли че е безопасно и за него и за колата нека се пробва. аз на боксера си имам 2 пробки
Боксерите имат пробки ама не знам защо повечето майсторЕ не ги използват. Може да си имат нещо наум Иначе ми се струва, че през маркуча на радиатора и на загрял мотор да източваш, не може да изкараш всичкия антифриз от мотора.
Alfa Romeo 145 1.4 16V TS
Alfa Romeo 145 1.3 8V Boxer - ex
Audi A4 1.9 TDI
МайсторЬето не отвиват тия пробки,защото ги мързи да лягат отдолу.На 100% никога не може да се източи антифриза,но то не е и необходимо,защото след източването,ако не хванеш маркуча от чешмата и не промиеш добре системата,все едно нищо не си направил.Добре е водата на чешмата да е мека,но и варовита да е,не е голям проблем.Антифриза не позволява на варовика да се захваща за стените на мотора,а и той е проблем само за мотори,на които редовно се долива вода.По-голям проблем са утайките.Разбира се,добре е да промием с дестилирана вода,добре е да доливаме само дестилирана вода,но цялата работа е като да стреляме с топове по врабчета.
На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.
И да я промиеш, пак ще остане вода - от тази, с която си промивал. Няма начин да се източи напълно. Така поне аз си мисля. Следователно най-добре е да се промие с дестилирана вода, за да остане такава в системата. Ама като сметнеш колко литра вода ще ти трябват за хубава промивка, то май ще стане по-скъпо промиването от антифриза))
Всъщност сега се сещам, че може да се източи всичката вода като се използва компресор със сгъстен въздух. Аз правих тази процедура на моята като сменях антифриза в началото, но доколко е била успешна, само Бог знае...
И да я промиеш, пак ще остане вода - от тази, с която си промивал. Няма начин да се източи напълно. Така поне аз си мисля. Следователно най-добре е да се промие с дестилирана вода, за да остане такава в системата. Ама като сметнеш колко литра вода ще ти трябват за хубава промивка, то май ще стане по-скъпо промиването от антифриза))
Всъщност сега се сещам, че може да се източи всичката вода като се използва компресор със сгъстен въздух. Аз правих тази процедура на моята като сменях антифриза в началото, но доколко е била успешна, само Бог знае...
А пък и доколко е била необходима ...
Ръжда и жена тръгне ли, няма спиране. Ако има ръжда и утайки в антифриза, това говори за некачествени консумативи и немарливо поддържане. Триста промивки да направиш, няма да се изчисти напълно, може само да се закрепи положението.
166 2,4JTD 20V Sportronic Edizione collezionisti ex 156 2,4JTD; ex 146ti; ex 145 1,6 boxer
аз си направих смяната,от системата ми изтече зелен антифриз чист на сълза,промивките ми не бяха задължителни и несъм правил,сипах си paraflu всичко се обезвъздуши и всичко си е ок
колега теб те признавам...я по добре затвори капака и я закараи в сервиз...или си купи една камера и я пусни да гледаме и ще ти казваме какво да правишллл
Темата е малко старичка, но реших да ви покажа как си прочистих охладителната системата. Поради манипулации беше влязло много масло в антифриза. Бяха се пресекли двете и казанчето ми стана буквално на г?з. Като отворя капачката му, излизаше гадна гъста кафява пяна, подобна на боза. Явно доста масло беше влязло. Следваше яко промване на системата с вода и след това, по идея на един колега зареждане с чиста водичка и калгон. Така да си карах около 200 км. и хвърлих водата. Следва още една хубава промивка на системата с маркуча.
Малко покарах колата и направих още една промивка. Това защото ако все още има пресечени пацули някъде по системата на големия кръг - да си излязат в най-горната точка (понеже маслото е леко и плува над водата).
Последва сваляне и промивка на казанчето, че то е най-засечено. Това го направих с каквото намерих под ръка - комбинация от Бинго, Веро и Доместос. запуших му всички дупки, напълних го до половина с вода и последва яко джуркане на ръка, почти около час. Някой колега ми беше споменал че с пясък става като ново, но нямах под ръка. Все пак резултата е доста доволен. Все още се виждат налепи по стените на казанчето, но са пренебрежимо малки.
Долу има малко снимки от промивката на мотора:
Изкарах мъркуча, който връща антифриза в казанчето и го свързах директно към ВиК-то. По обратен път водата излизаше от щутцера му, и за да не уливам много мотора и кабелите от долу, изведох водата на страни с втори мъркуч. Така всяка промивка си трае около час. Вече водата е почти бистра като вода и спокойно мога отново да си я заредя с антифриз. Днес си взех 2 бутилки Febi Bilstein -52°C по 1.5 литра, но май ще са малко. В сайта, който е публикувал колегата по-горе пише, че мотора ми събира 8.4 л. течност. Това може би означава, че разредената смес ще е в отношение 1/1.8, което ще рече че ще издържа до -17°C.
Comment